Käytönvalvojan työvuoro

Käytönvalvoja Matti Haurun työvuoro

Mahtavan keväisissä keleissä vietetyt vapaat ovat takana. On aika palata jälleen töiden pariin. 5.35 näyttää auton kello, kun saavun Hintan vesilaitoksen portille. Päivän Kaleva mukaan, ja sitten päästämään yövuorolainen ansaituille vapaille. Vuorossa olleen käytönvalvojan kanssa pidetään vielä palaveri, missä kerrataan edellisten vuorojen tapahtumia ja mahdollisia päivän aikana tulevia erikoisempia töitä.

Aamuvuoron ensimmäinen työ on se, kun katson vesitornin ja -laitoksen altaiden pinnat sekä päivän aikana tulevat hiekka- ja hiilisuodattimien pesut. Tästä saan pikaisen tilannekuvan siitä, pitääkö altaisiin alkaa heti kerätä vettä vai voiko vielä hetken aikaa täytellä tornia.

Nyt on aamupalan ja aamukahvin aika. Läppärin avulla pysyn koko ajan kartalla siitä, mitä laitoksella tapahtuu, ja vedenpaineen pudotus päivän arvoihin alkaakin yleensä jo keittiöstä käsin. Kahvin virkistämin silmin on hyvä palata valvomoon ja alkaa tutkia päiväkirjaa, sähköpostia, laboratoriotuloksia ja muuta, mitä on tapahtunut pitkien vapaiden aikana. Nyt kun on viikonloppu, on hankalaa, kun ei voi päivävuorolaisten kanssa keskustella tapahtumista, mutta näyttäisi siltä, että on ollut rauhallinen viikko. Koululaisten lomaviikot aiheuttavat meillä erityistä päänvaivaa vedenkulutuksen kanssa. Vettä ei yksinkertaisesti kulu.

 

Laitoskierros aloittaa työvuoron

Kun tilanne valvomossa näyttää rauhalliselta. Voin lähteä tekemään laitoskierrosta ja katsomaan, mitä siellä on tapahtunut viikon aikana. Natriumhypokloriittisäiliön remontti on näköjään alkamassa tulevalla viikolla, ja tästä johtuen hypo-huoneessa on pieni kaaos. Käytönvalvojat kun ovat pitkiä aikoja yksin laitoksella, on kiinnitettävä erityistä huomiota työturvallisuuteen. Siellä huoneessa siis liikutaan erityistä varovaisuutta noudattaen lattialla olevien letkujen takia. Työjakson ensimmäinen laitoskierros on minulla aina pitkäkestoinen. Pysähtelen eri prosessin vaiheissa ja tutkin läppäriltä, että kaikki lukemat ovat niin kuin pitääkin. Kierroksen edetessä työtehtäviä ovat esimerkiksi pH-antureiden kuppien puhdistus, kalkinliuottimien lietteiden tyhjennys ja kalkkikoneiden pikapuhdistus. Kierroksen aikana näkö-, kuulo-, haju-, tunto- ja makuaisti pääsevät töihin. Kaikkea ei näet näe tietokoneen ruudulta.

Osa työntekijöistä ehkä on huomannut muuttuneen ulkomuotoni. Tämä johtuu täydellisestä elämäntapojen muutoksesta ja siihen kuuluu säännöllinen ruokarytmi, josta pyrin pitämään kiinni. Käytönvalvojillahan ei ole määrättyjä ruoka- ja kahvitaukoja, vaan tauot pidetään silloin kun keretään. Nyt on aikaa hengähtää hetki ja syödä pieni välipala ja hörpätä kahvit.

Käytönvalvojan työhän on pitkälti valvomossa istumista. Se saattaa muista työntekijöistä näyttää siltä, että me vain istumme ja selaamme Facebookia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Koko ajan seuraamme automaatiojärjestelmästä esimerkiksi vedenkulutusta, tornin ja altaiden pintoja, suodattimien pesuja, pH-lukemien muutoksia ja muiden mittauksien muutoksia. Jos esimerkiksi muutetaan kalkin syöttöä, pitää seurata useaa eri prosessin vaihetta pitkän aikaa. Sitä, miten ja paljonko muutos vaikuttaa mihinkin. Prosessiin tehtävät muutokset eivät yleensä näy näytöillä heti, vaan esimerkiksi seuraavan kolmen tunnin aikana. Tämä voi joistain kuulostaa tylsältä, mutta se on meidän työtämme. Istua ja seurata. Ei istua ja laiskotella!

Palohälytys piippaa

Viikonloppuvuorot ovat siitä kivoja, että saa itse määrätä oman työtahdin ja järjestyksen. Rentouttavien vapaiden jälkeen virtaa on miehessä paljon, ja kahvien jälkeen lähdenkin tekemään viikonlopputöihin kuuluvat laboratoriomittaukset. Siinä sivussa samalla on laitettu myös vuorossa oleva hiilisuodatin pesuun. Se kirjataan koneelle, samoin kuin laboratoriotulokset.

Aina sitä jotain pientä häiriötä näköjään tulee. Paloilmoitinlaitteisto alkoi piipata häiriötä. Samassa soi puhelin ja hätäkeskuksesta kyselivät, onko täällä kaikki kunnossa. Hyvä, että joku pitää meistä huolen. Ilmoitin päivystäjälle viasta, ja hän aikoi tulla tutkimaan tilannetta.

On jälleen ruokailun aika. Lounaan ja kahvin jälkeen on hetki aikaa istua ja lukea esim. talon sisäinen tiedotelehti. Aktiivisuusranneke tärisee ja ilmoittaa, että on aika lähteä liikkeelle. Nytpä onkin hyvä aika siis pienelle taukojumpalle. Työnantaja tukee meidän työssä jaksamistamme ja onkin hommannut meille esimerkiksi harjanvarsia valvomoon, joilla voi tehdä keppijumppaa ja venyttelyä. Pitkien 12 tunnin työvuorojen aikana tämä on tärkeää, ja ainakin itse venyttelen töiden sen salliessa useampia kertoja vuoron aikana. Näin vireystila pysyy korkealla, eikä nuupahda valvomon tuoliin.

Tänään onkin oikea lumimyrskypäivä. Kunhan lumisade lakkaa, käyn vielä puhdistamassa ovien edustat lumesta ja tarvittaessa hiekoitan ne.

Iltapäivällä ja alkuillasta ennen vuoronvaihtoa pestään vielä viimeiset hiekkasuodattimet, säädetään tornin ja laitoksen altaiden pintaa niin, että yövuorolaisen on siitä hyvä jatkaa tornin tyhjennystä. Ja katsotaan muutenkin, että laitos jää hyvään kuntoon ilman häiriöitä.  Ainahan tämä ei ole mahdollista, mutta sitten pidetään seuraavana töihin tulevalle kattava tilannekatsaus päivän ongelmista.

 

Teksti: Matti Hauru
Kuva: Lea Ansamaa