Mitä viemäriin saa laittaa Mitä viemäriin saa laittaa

Pyttyyn kuuluu laittaa vain wc-paperia ja sitä itseään. Viemäriin joutuessaan jätteet voivat tukkia viemäreitä tai haitata jäteveden puhdistusta. Roskat eivät välttämättä pääse edes viemäriverkkoon, vaan tukkivat talojen putkistoja ja lisäävät myös pytyn siivoustarvetta. Samoin hiekka on aine, joka ei liiku kovin vikkelästi putkissa, vaan se kuluttaa ja tukkii niitä. Pahimmillaan jätevesi voi tukoksen seurauksena tulvia kiinteistöihin sisälle.

Jäteveden mukana puhdistamolle kulkeutuu edelleen  roskia ja ruuan tähteitä, jotka on poistettava ennen kuin jätevesi voidaan käsitellä. Kierrätyskelpoinen hyötyjäte muuttuu viemärissä ongelmajätteeksi, joten WC-pyttyyn heittämisen sijaan jätteet ja ruuan tähteet kannattaa lajitella oikein, jolloin ne voidaan hyödyntää mm. kompostoimalla tai energiana.

Kiinteät roskat, kuten vanutupot kuuluvat polttokelpoiseen jätteeseen. WC-tiloihin kannattaakin laittaa oma roskis, jotta se on kätevästi käsillä tarvittaessa. Ruuan tähteet on syytä laittaa biojätteeseen. Myös paisto- ja kinkkurasvan voi laittaa biojätteeseen, kunhan antaa rasvan hyytyä ensin, jolloin se ei enää valu.

Vaaralliset jätteet, kuten liuottimet, lääkkeet ja maalit eivät missään kuulu viemäriin. Käyttämättä jääneet lääkkeet sekä elohopeaa sisältävät kuumemittarit voi palauttaa apteekkiin. Muut vaaralliset jätteet toimitetaan vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. Oulussa keräyspiste löytyy Ruskon jätekeskuksen Oivapisteeltä.

Lisätietoa asiasta löytyy seuraavan linkin kautta: http://www.pytty.fi