Asiakaspalvelu ja neuvonta:
p. 08 558 43800

Vesihuollon vikailmoitukset:
Työaikana asiakaspalveluun,
työajan ulkopuolellap. 044 703 3800

 

Oulun Vesi on vesihuoltolain mukainen seudullinen vesihuoltolaitos, joka vastaa Haukiputaan, Kiimingin, Oulun, Oulunsalon, Yli-Iin ja Ylikiimingin vedenjakelusta ja viemäröinnistä. Oulun Vesi toimii kunnan liikelaitoksena Oulun Kaupungin liikelaitosten johtokunnan alaisuudessa.

 

Ajankohtaista

< Takaisin

Lisätietoja Oulunsalon vedenkeittokehotuksesta ja tiennimet

Mitä vedestä on löytynyt?

Vedestä on löytynyt koliformisia bakteereita. Koliformisten bakteerien esiintyminen juomavedessä on merkki saastumisesta, joten vedessä saattaa olla myös tautia aiheuttavia bakteereita ja viruksia.

Miten tilanne on muuttunut viime perjantaista?

Koliformisia bakteereja on löytynyt alkuperäisen keittokehotusalueen ulkopuolelta yhdestä näytteenottopisteestä.

Mitä aluetta keittokehotus koskee tällä hetkellä?

Tällä hetkellä keittokehotuksen piirissä on edellisen Niemenrannan ja Karhuojan alueiden lisäksi kartassa näkyvä alue.

Karttakuva keittokehotusalueesta

Katso kartta isommassa koossa (avautuu uuteen välilehteen)

Mitä osoitteita keittokehotus koskee?

Luettelo Oulunsalon katuosoitteista, joita koskee keittokehotus. Osa kaduista jatkuu keittokehotusalueen ulkopuolelle, niissä on tarkennus alueesta.

Alapellontie, Etelätuulenkuja, Haminaranta, Hautalankuja, Havaskuja, Heinäkuja, Heinäsuolankuja, Hektrotintie, Honkakuja, Hätälänkuja, Jeelinkuja, Josuankuja, Jussilankuja, Järvenpääntie, Kaijalankuja, Kaislaranta, Kala-apajantie, Kalakuja, kalasuolantie, Kallenranta, Kanelikuja, Kanervakuja, Kannistontie, Kapriskuja, Karhikuja, Karhunojantie 164- 250, Karhuojantie, Karvolankuja, Katajakuja, Kaurakuja, Kaverinkuja, Kellonsoittajankuja, Kesäranta, Kevätranta, Kirkkoväärtintie, Kirvelikuja, Koivulankuja, Kotikuja, Kouranhaantie, Kourankuja, Kouranrannantie, Kourantie, Kuilukuja, Kuminakuja, Kuusikkotie, Kuusiranta, Lammenmutka, Lassinantie, Lepikkotie, Leppäranta, Lounastuulenkuja, Lukkarinkuja, Lummintie, Luovikuja, Madetojankuja, Maksakuja, Matikanranta, Maustetie, Meiramitie, Merenheimontie, Merituulentie, Metsäpellontie, Metsäpolku, Minttujkuja, Minttukuja, Muskottikuja, Myrskyläntie, Männikkötie, Mäntypellonpolku, Naverokuja, Neilikkakuja, Niemenkuja, Niementie, Niemenväli, Niittykuja, Nikkarinkuja, Niskametsäntie, Nostinkuja, Nuottakuja, Nuottamiehentie, Ohrakuja, Ollilanmutka, Onkikuja, Paapuurinlenkki, Pahajärventie, Pajukuja, Pajulantie, Pappilantie, Paprikakuja, Pellonpääntie, Peltokuja, Pensastie, Pentinkuja, Persiljakuja, Pihlajakuja, Pihlajaranta, Pikku-öörnintie, Pilliläntie, Pippurikuja, Pitkäkankaantie:Karhuojan ja Pihjalakujan välinen alue, Pohjatuulenkuja, Purjotie, Putkikuja, Päivärinnantie, Raitakuja, Raumalankuja, Reivikuja, Rikikuja, Ruiskuja, Ruustinnantie, Sahramikuja, Salmirannantie, Salosalmentie, Salviatie, Saranpääntie, Sarkakuja, Seilikuja, Selleritie, Sievinkuja, Sillantakanen, Simuliininkuja, Simuliinintie, Sinappikuja, Suntiokuja, Suvituulentietie, Sylvinkuja, Säikkärannankuja, Säikkärannantie, Säikkäranta, Takarannantie, Takasenkuja, Takkisentie, Talvinuotantie, Tetrilänkuja, Tetriläntie, Tillitie, Tiluskuja, Tolpankuja, Tuijankuja, Tuurakuja, Tyyrpuurinlenkki, Uittokuja, Urkulantie, Vaaralankuja, Vaniljakuja, Vapakuja, Vihiluodontie: Hailuodon-tien ja Vihirannantien välinen alue, Vihirannanraitti, Vihirannantie, Vinssikuja, Virvelikuja, Vookelinkuja, Öörnintie

Millainen bakteeri on kyseessä?

Koliforminen bakteeri ei ole suolistoperäinen, vaan luonnossa esiintyvä bakteeri. Tilannetta voi verrata esimerkiksi henkilöön joka on luonnonvedessä uidessaan saanut pienen määrän nieluunsa joki- tai järvivettä. Tästä voi seurata lievää pahoinvointia, vatsavaivoja (oksentelua ja ripulointia).

Koska tulee hakeutua lääkäriin?

Lääkäriin voi mennä, jos oireet ovat rajuja tai pitkittyneitä.

Miten ei ollut heti tiedossa, että bakteereja on myös muualla kuin Niemenrannassa ja Karhuojalla?

Muiden alueiden näytteenottopisteissä ei ole havaittu koliformisia bakteereja aikaisemmin. Koliformisia bakteereja on nyt havaittu kuitenkin yhdessä näytepisteessä aiemman keittokehotusalueen ulkopuolella, joten vedenkeittokehotusaluetta on laajennettu.

Miksi bakteeriesiintymistä ei tiedoteta heti ensimmäisenä päivänä, kun löydös on tehty?

Terveydensuojeluviranomaisten harkinnan mukaan voidaan positiivisen tuloksen varmistamiseksi ottaa uusintanäyte, jonka jälkeen ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Mikäli kyseessä olisi suolistoperäinen bakteeri, veden keittokehotus tulisi voimaan heti ensimmäisen näytteen jälkeen.

Miksi vikaa ei ole vielä löydetty ja mitä asialle on tehty?

Oulun Vesi tutkii syytä parhaillaan, ja tällä hetkellä näyttäisi, että syy bakteerien esiintymiseen saattaisi olla Oulunsalon vesitornissa. Vesitorni on poistettu toistaiseksi käytöstä ja tyhjennetty. Tornin allastiloja desinfioidaan parhaillaan. Varmaa syytä tapahtuneelle ei ole vielä kuitenkaan saatu selville.

Oulun Vesi on käynnistänyt verkoston huuhtelut, minkä johdosta vesijohtoverkon paine voi olla normaalia heikompi. Paineenvaihteluiden johdosta vedessä voi esiintyä myös saostumia.

Miten vettä voi käyttää?

Vettä ei voi käyttää keittokehotusalueella juomavetenä ilman keittämistä, mutta siivoukseen, pyykinpesuun, tiskaamiseen ja peseytymiseen hanavettä voi käyttää aivan normaalisti. Yksityiskohtaisemmat ohjeet voit lukea tästä:

- Kaikki ruoka- ja juomavesi tulee keittää vähintään 5 minuuttia.

- Mikäli vesi kiehuu tai tulee keitetyksi ruuanlaiton yhteydessä, ei sitä tarvitse etukäteen erikseen keittää.

- Kahvinkeittimessä tai vedenkeittimessä vesi ei kiehu riittävän kuumaksi.

- Jääkuutioitakaan ei saa tehdä keittämättömästä vedestä.

- Vihannekset ja salaatit huuhdellaan keitetyllä ja jäähdytetyllä vedellä.

- Talousvesiverkostoon liitettyjä juoma-automaatteja ei saa käyttää.

- Pestyjen astioiden ja esimerkiksi leikkuualustojen on annettava kuivaa/kuivattava huolellisesti ennen seuraavaa käyttökertaa.

Mistä saa puhdasta vettä?

Oulun Veden varaveden jakelupisteet ovat seuraavissa paikoissa:

Kauppakeskus Kapteeni, Karhuojantie 2
K-Market Niemenranta, Tyyrpuurinlenkki 2
Shell Oulunsalo, Tetriläntie 2

Pisteistä voi käydä hakemassa talousvettä omaan astiaan. Varavedenjakelupisteestä jaetaan vettä arkisin klo 7 - 21 ja viikonloppuna klo 8 - 21.

Kuinka pitkään keittokehotus kestää?

Vesi tulee keittää ainakin tiistaihin 13.11. klo 16 asti. Jos kehotus jatkuu, siitä kerrotaan Oulun kaupungin ja Oulun Veden verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. Kerromme myös, jos kehotus päättyy.

Mihin voin soittaa kysyäkseni lisätietoja?

Voit soittaa lisätietoja tarvittaessa johtaja Jouni Lähdemäeltä, puh. 044 7033 810.

Koska asiasta tiedotetaan lisää?

Viimeistään tiistaina 13.11. klo 16.00., johon asti keittokehotus on voimassa.

 

Jakolinkki

Asioi verkossa

 

Anna palautetta

Mittarilukeman ilmoittaminen 

Liittymissopimuksen tilaus

 

Sprinkleriliittymissopimuksen tilaus

Liitoslausunnon tilaus

Ilmoitus omistajanvaihdoksesta

Vuokralaisen laskutuksen päättäminen

Karttaotteen tilaus