Mitä viemäriin saa laittaa

Pyttyyn kuuluu laittaa vain wc-paperia ja sitä itseään. Viemäriin joutuessaan jätteet voivat tukkia viemäreitä tai haitata jäteveden puhdistusta. Roskat eivät välttämättä pääse edes viemäriverkkoon, vaan tukkivat talojen putkistoja ja lisäävät myös pytyn siivoustarvetta. Samoin hiekka on aine, joka ei liiku kovin vikkelästi putkissa, vaan se kuluttaa ja tukkii niitä. Pahimmillaan jätevesi voi tukoksen seurauksena tulvia kiinteistöihin sisälle.

Pyttyyn eivät siis kuulu:

-vanulaput
-pumpulipuikot
-vaipat
-terveyssiteet
-käsipyyhepaperit
-tulitikut
-sukkahousut
-ruuantähteet
-ruuanlaittorasvat

Ruuantähteet kannattaa kompostoida itse tai laittaa biojätekeräykseen. Sijoita vessaan roskis, niin houkutus pyttyyn heittämiseen vähenee! Lisää tietoa biojätteest Kiertokaari Oy:sta.

Puhdistamolla ruuantähteet on poistettava ennen kuin jätevesi voidaan käsitellä. Kierrätyskelpoinen hyötyjäte muuttuu viemärissä ongelmaksi.

Vaaralliset jätteet kuten liuottimet, lakat, lääkkeet ja maalit eivät kuulu viemäriin, vaan ne tulee lajitella oikein. Oulussa vaaralliset jätteet palautetaan Ruskoon Oivapisteelle maksutta. Elohopeakuumemittarit palautetaan apteekkiin. Paristot voi palauttaa kauppoihin ja marketeihin. 

Paistorasvan voi laittaa biojätteeseen sekä muovi- että kartonkirasiassa. Kannattaa antaa rasvan ensin hyytyä. 

Lisätietoja Pytty-sivuilta

Graafinen kuva jätteiden lajittelusta