Puolivälinkankaan vesitorni

Puolivälinkankaan vesitorni.

Puolivälinkankaan vesitorni on monelle oululaiselle ja Oulun ohi ajavalle tuttu maamerkki. Tänä vuonna Puolivälinkankaan vesitorni täyttää 50 vuotta, sillä se otettiin käyttöön toukokuussa 1969. Säiliön sienimäinen muoto oli vielä tuolloin varsin uusi, mutta myöhemmin muoto on yleistynyt.

Puolivälinkankaan vesitornin ylin vedenpinta on 69 metriä merenpinnan yläpuolella ja noin 47 metriä maanpinnan yläpuolella. Itse tornin korkeus on merenpinnasta mitattuna 77 metriä. Sen laelle on rakennettu myös tähtitorni, joka on tähtiharrastajien käytössä. 

Vesitorni on muutakin kuin maamerkki - se on Oulujoen pohjoispuolinen tärkeä vesisäiliö. Lisäksi se ylläpitää painetta vesijohtoverkostossa. Tornin vesi turvaa kaupunkilaisten veden saannin sähkökatkojen ja muiden käyttöhäiriöiden aikana. Toisaalta vesisäiliön vedellä myös varmistetaan palokunnan sammutusveden saanti hetkellisen suuren vedentarpeen aikana. Vesitornit ovatkin sellaisenaan toimivia vesivarastoja ja vedenjakelun varmistajia. 

Vesi vaihtuu kerran vuorokaudessa

Vesitornin vesi vaihtuu kerran vuorokaudessa. Päivisin vesisäiliö tyhjenee kulutuksen mukaan, kun taas yöllä säiliö täytetään jälleen täyteen. 

Vesitornia on kunnostettu kolme kertaa. Ensimmäisen kerran vuosina 1996 - 1997 ja sitten vuonna 2000, jolloin vesitornin kattotasanteen betonireuna korjattiin. Viimeisin korjaus tehtiin 2012, jolloin ulkopuolen betonipinnat kunnostettiin. 

Vesitornia täytetään pääsääntöisesti Hintan vesilaitokselta vesijohtoa pitkin. Vesilaitoksen pumppauksella saadaan aikaan verkostoon vesipaine.

Muraali koristaa alaosaa

Vuonna 2018 Puolivälinkankaan vesitornin alaosaan maalautettiin muraali, jossa on kaksitoista suomalaista eläintä. Taiteilija Timo Tyynismaan taideteos on ollut pidetty, ja sen edessä on otettu lukuisia valokuvia. Maalaus toteutettiin syyskuussa. Muraalin eläimistä järjestettiin nimikilpailu vuonna 2019, ja eläinten nimiksi tulivat seuraavat: 

Kettu Kaunisturkki
Kärppä Lumisäihke
Karhu Metsänmahti
Leppäkerttu Punaviitta
Metso Silkinhohde
Sammakko Hurjahyppy
Sorsa Lammenloiske
Sudenkorento Sinisiipi
Susi Harmaatahto
Talitiainen Aamunlaulu
Pikkuvarpunen Koreahöyhen
Ahven Raitapyrstö

Lapset vesitornilla.

Vesitornifaktoja

Korkeus maanpinnasta 55 metriä

Yläkartion halkaisija 52,5 metriä

Jalan halkaisija 11 metriä

Vesitilavuus 6 000 kuutiota

Vesitornin säiliö pestään viiden vuoden välein

Rakennuttaminen
Oulun kaupungin rakennustoimisto v. 1966 - 1969

Suunnittelu
Suunnittelu Oy E. Niemelä ja Insinööritoimisto Maa ja Vesi Oy

Rakennustyöt
Voimarakenne Oy

Printattava kuva vesitornista (pdf)

Linkki printattavaan kuvaan vesitornista.

Kuva vesitornista.

Kuva Puolivälinkankaan vesitornista.